Foto: SVT / TT

Gruvan i Kallak blir en fråga för regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Den långdragna och infekterade frågan om gruvbrytning i Kallak utanför Jokkmokk skickas till regeringen på nytt. Motståndarna värnar om naturvärdena i världsarvet Laponia, medan gruvbolaget hävdar att påverkan på natur- och kulturvärden blir liten.

Enligt myndigheten Bergsstaten är frågeställningarna som rör Laponia så kontroversiella att ärendet om bearbetningskoncession, alltså rätt att förfoga över en mineralfyndighet, ska tillbaka till regeringen.

Frågan har väckt stora protester och ledde till demonstrationer och vägblockad under sommaren 2013, i samband med provborrningarna. Samebyarna och bland annat miljöaktivister har varit starkt kritiska.

Sameradion och SVT Sápmi

Andra gången till regeringen

Redan för fyra år sedan lämnade myndigheten Bergsstaten över ärendet till regeringen, efter att Jokkmokk Iron Mines AB lämnat in en ansökan till Bergsstaten om rätt att förfoga över mineralfyndigheten i Kallak. Frågan skickades vidare till regeringen eftersom Bergsstaten gjorde en annan bedömning än länsstyrelsen i ärendet.

För precis ett år sedan, den 30 juni 2016, lämnade regeringen tillbaka ansökan till bergmästaren som leder Bergsstaten, för ny behandling.

Regeringen hänvisade till en dom i Högsta förvaltningsdomstolen och ansåg att bergmästarens nya prövning av Kallak också ska omfatta den sökta verksamhetens eventuella påverkan på världsarvet Laponia.

Inget yttrande från Länsstyrelsen

Bergmästaren menar att det är länsstyrelsen som ska bedöma verksamhetens påverkan på Laponia, medan länsstyrelsen i sin tur tycker att bedömningen ska göras av Riksantikvarieämbetet och Naturvårdsverket i egenskap av nationella världsarvsmyndigheter.

De senare två myndigheterna har dock meddelat länsstyrelsen att de inte kommer att yttra sig i frågan i detta skede.

LÄS MER: Länsstyrelsen tar inte ställning i Kallakfrågan

I flera olika avseenden menar bergmästaren att det går att bevilja bearbetningskoncession, men det stannar på hur miljöbalkens bestämmelser om hushållning med mark- och vattenområden ska tillämpas – alltså tidigare nämnd påverkan på världsarvet Laponia.

LÄS MER: Gruvbolaget: Liten påverkan på Laponia

Här vill Bergsstaten alltså ha det ställningstagande från länsstyrelsen, som länsstyrelsen avstått med hänvisning till Riksantikvarieämbetet och Naturvårdsverket.

LÄS MER: Samebyarna: ”Vi kommer aldrig att acceptera gruvetablering”

Därför skickas frågan alltså tillbaka till regeringen, samtidigt som bergmästaren påpekar att denne finner skäl att frångå länsstyrelsens ställningstagande.

Såhär avslutar Bergsstaten sin text:

”Frågeställningarna som rör Laponia och hur de ska hanteras i koncessionsprövningen är däremot enligt bergmästarens uppfattning frågor av sådan kontroversiell karaktär att ärendet Kallak K nr 1 kan hänskjutas till regeringen i enlighet med 8 kap 2 § 1 minerallagen.”

LÄS MER: Här hittar du vår samlade rapportering kring Kallak

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sameradion och SVT Sápmi

Mer i ämnet