Amanda Elvelin i Luleå berättar att hon kan välja och vraka mellan olika erbjudanden från arbetsgivare inom vården. Foto: Erica Larsson/SVT

Här är vinnarna bland årets studenter – vårdarbetsgivare står på kö för Amanda i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Amanda Elvelin, som går sista året på vård- och omsorgsprogrammet i Luleå, kastades ut i vårdens verklighet långt innan hon var färdigutbildad. Och de två sista terminerna har arbetsgivarna bokstavligen stått på kö för att erbjuda Amanda och hennes studiekamrater jobb.

– Särskilt nu till sommaren är det många som drar i en, säger hon till SVT.

Hon är snart färdigutbildad undersköterska vid vård- och omsorgsprogrammet vid Gymnasiebyn i Luleå.

– Vi har ju varit på mycket praktik och jobbat extra så ibland har det varit lite tufft att hinna med själva skolarbetet, men då får man bara axla det och fixa det, säger Amanda Elvelin.

Pandemistudenterna

Framtiden ser ljus ut

Lagom till den stundande studenten så fortsätter jobberbjudanden att rassla in – så pass att hon kan välja och vraka.

– Man får jobba hur mycket man vill och när man vill, det finns inga begränsningar, så jag har tackat nej till ganska många, säger Amanda Elvelin.

Hur ser du på framtiden när det gäller den yrkesbana du valt?

– Ja, men den ser ju ljus ut redan innan man tagit studenten. Jag ska dessutom plugga vidare till sjuksköterska så det kommer nog bli bra, säger Amanda Elvelin.

I videon hör du Amanda om hur det är att kastas in mitt i en pandemi innan man är färdigutbildad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pandemistudenterna

Mer i ämnet