LKAB garanterar uppbyggnaden av fem av kvarter i nya centrum.

Här bygger LKAB bostäderna

Uppdaterad
Publicerad

LKAB bygger bostäder på tre olika områden i Kiruna. Det här är de olika områdena som kommer att rymma

1 500 bostäder år 2022.

1. Nya centrum

LKAB garanterar uppbyggnaden av fem av tio kvarter i nya centrum. LKAB kommer att bygga kvarter 8 och 9 själva, i kvarter 6 blir det en privat byggherre, för kvarter 7 finns fortfarande möjlighet för en privat aktör att gå in som byggherre , i annat fall bygger LKAB själva. I dessa kvarter ska LKAB ersätta handel och kontorsytor som finns i dagens centrum. På de övre planen i husen byggs bostäder. På kvarter 4 byggs bara bostäder. Här finns intresse för fastighetsägare i dagens centrum att välja ett hus som ersättning. Väljer de ändå pengar kommer LKAB att bygga.

Stadsomvandlingen i Kiruna

2. Luossavaara

Sedan tidigare har LKAB flyttat ett antal kulturbyggnader hit och Riksbyggen har inlett bygget av 47 bostadsrätter.

Området Luossavaara. Foto: SVT

LKAB avvarar plats för ytterligare 47 bostadsrätter för Riksbyggen. I annat fall bygger LKAB själva på den platsen.  I nästa etapp söker LKAB samarbete med privata aktörer. Om inget intresse finns bygger LKAB själva. Det kommer att finnas 200 bostäder i området omkring år 2020.

3. Jägarskolan

Området ligger på östersluttningen mellan Järgarskolan och nya centrum. LKAB har en färdig detaljplan och en färdig finansiering.

Jägarområdet i Kiruna. Foto: SVT

 I sommar börjar LKAB bygga infrastruktur i området och därefter börjar bygget av 450 bostäder. Det blir villor, hyresrätter och bostadsrätter. LKAB ska ge möjligheter av privata aktörer att vara med och bygga. I annat fall bygger LKAB själva.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet