Havsbadet rustas upp med skattemedel

Uppdaterad
Publicerad

Piteå havsbad kommer att rustas upp med hjälp av överskottet av det mångmiljonavtal som Migrationsverket skrivit med Studentconsultings dotterbolag.

Det är inte bara det att bolaget får betalt för 1 300 flyktingar, oavsett hur många som kommer, eller 240 miljoner kronor på fyra år, som SVT Norrbotten kunde berätta i måndags.

Migrationsverket har också lovat att betala extrakostnader som fastighetsskatt, bevakning, snöröjning, wifi, el,vatten och värme, vaktmästerijour och mat.

Flyktingmottagandet på Piteå havsvbad

Rustar upp havsbadet

Avtalet är en mycket lönsam affär för Studentconsulting som nu har börjat rusta upp Piteå havsbad rejält.

I praktiken innebär detta att skattebetalarna, via Migrationsverket, är med och betalar en turistanläggning.

– Jag ska inte sticka under stol med att en hög beläggning, oavsett om det är en hotellverksamhet eller ett migrationsboende, ger en bättre lönsamhet och då kan vi investera och det är det vi gör. Vi investerar ganska kraftigt just nu för att göra Piteå havsbad till en bättre turistdestination, säger Studentconsultings huvudägare Tobias Lindfors.

Förbättrar anläggningen

Det är alltså flyktingsatsningen och mångmiljonavtalet med Mogrationsverket som har gjort upprustningen möjlig.

Migrationsverkets avdelningschef Willis Åberg säger att det inte handlar om att betala för underhåll, inte annat än för slitage, utan att det handlar om ett vanligt hyresavtal.

– Men vi ser att det här är ett fyraårigt avtal och parallellt med att det löper så vill vi förbättra anläggningen, säger Tobias Lindfors.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingmottagandet på Piteå havsvbad

Mer i ämnet