Petra Lehto i Kiruna blir snart kvitt skyddsutrustningen när alla brukare snart är vaccinerade. Hör hur covidåret har varit och se hennes medverkan i fackförbundet Kommunals nya bok. Foto: Hans Sternlund/SVT

Petra Lehto i Kiruna kämpade för bättre skyddsutrustning – snart kan hon slippa den

Uppdaterad
Publicerad

Petra Lehto i Kiruna var en av dem som smittades när hon arbetade utan skyddsutrustning i början av pandemin. Ett år senare delar hon med sig av sina erfarenheter i Kommunals nya bok om covidåret 2020.

– Det har varit ett märkligt och konstigt år, säger Petra Lehto, undersköterska vid larmtjänsten i Kiruna.

Fackförbundet Kommunal har summerat covidåret i en fotobok med dramatiska, känslosamma och varma ögonblicksbilder från hela Sverige.

Coronaviruset i Norrbotten

Se några av bilderna i videon ovan.

Här är en av bilderna ur Kommunals bok om covid-19. Foto: Fredrik Sandin Carlsson

Tog strid mot Kiruna kommun

Undersköterskan Petra Lehto medverkar i boken och berättar om hur hon i början av pandemin fick jobba hos en misstänkt covidsjuk brukare – utan skyddsutrustning.

Hon tog strid med Kiruna kommun, men alltihop slutade med att hon blev smittad och rejält sjuk. Hon smittade i sin tur sin make som blev ännu sjukare.

Hoppas slippa utrustningen snart: ”Blir skönt”

Båda klarade sig genom krisen och när Petra Lehto kom tillbaka från sjukskrivningen hade Kiruna kommun förbättrat rutinerna, sett till att det fanns tillgång till skyddsutrustning och dessutom bildat ett särskilt covidteam.

Hon och kollegorna använder fortfarande skyddsutrustning vid besöken, trots att många av brukarna har blivit vaccinerade. Men Petra Lehto hoppas kunna slippa alla skydd så snart som möjligt.

– Det blir skönt. Men det kommer att kännas naket, säger hon.

Petra Lehto blev rejält sjuk när hon smittades av en brukare. Foto: Hans Sternlund/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet