Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Räddningschefen Torbjörn Johansson har gått igenom två oberoende utredningar och kan nu konstatera – det saknades en helhetsbild över brandskyddet på Polarbröds fabrik. Foto: SVT

Räddningschefen: Saknades en helhetsbild över brandskyddet på Polarbröds fabrik i Älvsbyn

Uppdaterad
Publicerad

Det saknades en tydlig helhetsbild över brandskyddet på Polarbröds fabrik i Älvsbyn, enligt Torbjörn Johansson, räddningschef i Piteå-Älvsbyn, som gått igenom två oberoende utredningar kring branden.

Den 23 augusti 2020 startade en omfattande brand vid Polarbröds fabrik i Älvsbyn. När räddningstjänsten kom till platsen var branden så pass svår att den inte gick att stoppa – och hela byggnaden totalförstördes.

Flera oberoende utredningar kring branden

Efter branden har ett flertal samhällsinstanser utrett händelsen: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Uppsalas räddningtjänst samt SOS Alarm – som upptäckte brister och åtgärdade dem kort därefter. Nu håller även ett försäkringsbolag på att utreda branden i Älvsbyn.

”Risk att man tappar helheten”

Rapporterna har granskat olika delar av händelsen men en sak är säker – mycket gick fel vid den omfattande branden. En av anledningarna är att det var många intressenter inblandade, enligt räddningschefen Torbjörn Johansson.

– När man bygger ut del för del finns det risk att man tappar helheten.

Upp till ägaren att installera sprinklersystem

SVT Norrbotten har tagit del av den senaste brand-och tillsynsrapporten som räddningstjänsten i Älvsbyn gjorde 2017. Den rapporten gick igenom Polarbröds brandskydd men visade inga anmärkningar. Trots att MSB:s utredning bland annat menade att lokalen borde ha haft automatiskt sprinklersystem.

– Vi har bedömt såhär långt att det inte var något som fanns krav på. Ibland föreslår vi till ägaren att det kunde vara bra att installera sprinkler men det är upp till ägaren, säger Torbjörn Johansson, räddningschef i Piteå-Älvsbyn.

I videon ovan förklarar räddningschefen varför det saknades en helhetsbild över brandskyddet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Branden på Polarbröd i Älvsbyn

Mer i ämnet