I dag skulle frågan om skolnedläggningarna tas upp i barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott men frågan flyttades fram till den 24 april. Foto: SVT

Inget beslut om skolnedläggningarna i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Det blev inget inriktningsbeslut om de planerade skolnedläggningarna i Luleå idag. Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott, som idag skulle behandla frågan, sköt upp sitt beslut till den 24 april.

Barn och utbildningsnämnden i Luleå ska minska sina utgifter med 106 miljoner kronor mellan 2019-2022 och i slutet av mars presenterades det första förslaget till besparingar: sju skolor och förskolor, de flesta i byar utanför Luleå föreslås läggas ned.

Under onsdagen skulle frågan om skolnedläggningarna tas upp i barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott men frågan flyttades fram.

Skolbesparingar i Luleå

– Det gjorde vi dels för att det går att lämna in synpunkter på de förslag som finns fram till den 15 april, förslag som vi vill hinna läsa igenom och ta ställning till, säger Emma Engelmark (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden och fortsätter:

– Sedan är ju inte arbetsutskottet offentligt och varken allmänhet eller media kan lyssna. För mig är det viktigt att alla får vara med i den diskussionen.

Beslutet tas nu istället den 24 april på barn- och utbildningsnämndens sammanträde.

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott består av fem politiker från fyra olika partier: två socialdemokrater, en moderat, en liberal och en centerpartist.

Dessa skolor föreslås läggas ned:

Kyrkbyskolan (F–6):

Stängs: Hösten 2019, tidigare var det sagt hösten 2021.

Vitåskolan (F–6):

Stängs: Hösten 2019.

Klöverträskskolan (F–6):

Stängs: Hösten 2019.

Borgmästarskolan (F-3):

Stängs: Hösten 2020.

Karlsviks förskola:

Stängs: Sommaren 2019.

Ängesby förskola:

Stängs: Sommaren 2019.

Jämtögårdens förskola:

Stängs: Sommaren 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolbesparingar i Luleå

Mer i ämnet