Foto: SVT

Jobbar för att få starta en friskola i Vitå och Jämtön

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Luleå kommun tog beslutet att lägga ner skolor och förskolor i Luleå har en föräldrargrupp i Vitå och Jämtön jobbat för att kunna starta en en friskola – nu verkar de vara på väg att nå målet och få starta en förskola i Jämtön, med start under första kvartalet av 2020.

– Det ser väldigt positivt ut, vi har fått vår ansökan godkänd av förvaltningen och nu ska de upp för beredning till politiken så den 18 december hoppas vi givetvis på ett ja, säger Anna Karlsson, Ordförande Vitådalens skola ek förening.

Löfte om lokal

Ett ja i Barn- och utbildningsnämnden kommer betyda att det är grönt att  starta förskoleverksamhet, samtidigt som föräldragruppen också fått löfte om att hyra den lokal i Jämtögården som tidigare var kommunal förskola. Jämtögården som ägs av kommunen är delad i två lokaler varav Folket hus hyr ena lokalen.

– Vi har ett jättefint samarbete med kommunen så vi känner oss trygga i lokalfrågan i dagsläget.

Hur många platser räknar ni med att kunna hålla igång?

– Vi räknar med ungefär ett 20-tal platser på förskolan och lika många på den pedagogiska avdelningen, säger hon.

När det gäller Jämtögården finns förslag från Luleå kommun om att sälja den till 2023. Men föräldragruppen räknar med att få fortsätta hyra förskolelokalen i sådana fall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.