Foto: Polisen

63–årig kvinna åtalas för påkörd pojke

Uppdaterad
Publicerad

En måndagseftermiddag i mitten av september i år är en 10–årig pojke på väg hem till sin kompis cyklandes. Men han kommer aldrig så långt då han blir påkörd av en bil. Nu åtalas kvinnan för olyckan.

Olyckan inträffade i bostadsområdet Sjulnäs i Roknäs i Piteå. Pojken skadades så pass allvarligt att han blev medvetslös och fick åka ambulanshelikopter till universitetssjukhuset i Umeå. Hans läge bedömdes som kritiskt då han hade skador på hjärnvävnaden, blödningar i hjärnvävnaden, underhudsblödning och blödning under bindehinnan.

”Vad har jag gjort”

Kvinnan som körde på pojken åtalas nu misstänkt för vållande till kroppsskada. I förhör med polisen sa kvinnan att hon inte minns någonting av händelsen strax efter att den inträffat. Det sista hon kom ihåg är att lyktstolpen kom rakt mot henne och krossade rutan.

Påkörd pojke i Sjulnäs

Enligt räddningstjänstens personal var kvinnan chockad och upprepade flera gånger: ”Vad har jag gjort, vad har jag gjort”.

Erkänner skuld

Enligt åklagaren har kvinnan varit oaktsam då hon på grund av trötthet, medicinintag eller annan anledning tappade kontrollen och körde över i motsatt körbana som resulterade i att hon körde på pojken och sedan ner i diket. Kvinnan erkänner sin skuld till olyckan.

Lång väg tillbaka

Den tioåriga pojken vårdades i en månad på sjukhuset i Umeå innan han kunde flyttas till Sunderby sjukhus. Det är oklart om han fortfarande vårdas på Sunderby sjukhus.

I ett polisförhör i november uppgav pojkens anhöriga att han får rehabilitering på Sunderby sjukhus men har lång väg tillbaka. Läkarna kan i dag inte säga om han blir helt återställd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Påkörd pojke i Sjulnäs

Mer i ämnet