Visa alla (2)

Elvis blev brutalt påkörd – så är hans liv två år efter olyckan

Publicerad

I dag är det prick två år sedan som 12-årige Elvis Dahlberg blev påkörd i Sjulnäs i Piteå kommun. Den svåra olyckan påverkar fortfarande familjen varje dag.
– Jag säger till Elvis hela tiden att kämpa, säger mamman Marianne Metsävainio.

Den 19 september 2016 blev Elvis Dahlberg påkörd när en bilist kom över på fel sida av vägen. Elvis mamma sliter fortfarande hårt för att få vardagen att gå ihop, samtidigt som hon dagligen kämpar för sin sons rättigheter.

– Jag ska vara psykolog och alltihop – men jag är inte det. Jag trodde vi skulle få mer hjälp, säger Marianne Metsävainio.

Har det varit tuffare än vad du tänkte?

– Det har varit mycket, mycket tuffare.

”Mamma, jag kommer aldrig bli bra”

Efter olyckan dömdes en 63-årig kvinna till dagsböter. Elvis mamma, Marianne Metsävainio, är säker på att hennes son hade dött om han inte hade haft cykelhjälm på sig.

Men trots hjälmen fick Elvis en allvarlig skallskada. När SVT Norrbotten träffade Elvis sex månader efter olyckan, drömde familjen om att han en dag skulle kunna gå.

Två år efter olyckan har Elvis blivit lite friskare. Han är till exempel starkare i vänsterarmen och bättre på att prata. Men både Elvis och hans mamma önskar att han hade kommit längre i utvecklingen. Det är fortfarande långt kvar tills han kan röra sig fritt och ju äldre han blir, desto jobbigare blir situationen.

– För någon dag sedan ringde han och sa: ”Mamma, jag kommer aldrig bli bra. Jag är bara tolv år och sitter fast i den här rullstolen”. Han blir mer och mer medveten om hur mycket som går förlorat, säger Marianne Metsävainio.

Måste strida för bättre vardag

I våras gick Elvis på en skola i Stockholm för människor med förvärvade hjärnskador. I dag är han tillbaka, en dag i veckan, på sin gamla skola i Sjulnäs. Han får även hemundervisning två dagar i veckan.

Annars är det mest fokus på rehabilitering. Nästa mål är att få mer bassängtid. Marianne Metsävainio får ofta höra att hon är stark och många undrar hur hon orkar.

– Men jag kan inte lägga mig som en pöl på golvet för det hjälper inte Elvis.. Jag säger till Elvis hela tiden att kämpa, kämpa kämpa och då måste ju jag också göra det, säger Marianne Metsävainio.

Hör Elvis berätta om framtidsplanerna och mamman om striderna i klippet här ovan!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Påkörd pojke i Sjulnäs

Mer i ämnet