Körde på pojke – minns inget

Uppdaterad
Publicerad

Den kvinnliga bilföraren som körde på en cyklande 10-åring minns inget av olyckan. Under gårdagen stod hon inför rätta för vållande av kroppsskada.

Det var den 19 september förra året som en 63-årig kvinna körde på en tioårig pojke i Sjulnäs utanför Piteå. Pojken skadades så pass allvarligt att han blev medvetslös och fick föras med ambulanshelikopter till universitetssjukhuset i Umeå.

Kvinnan åtalades senare misstänkt för vållande till kroppsskada. Polisutredningen har visat att hon av oförklarlig anledning kommit över på fel sida av vägen, som resulterade i att hon körde på pojken och sedan ner i diket. Färden tog slut mot en lyktstolpe i diket.

Påkörd pojke i Sjulnäs

Enligt åklagaren har kvinnan varit oaktsam då hon på grund av trötthet, medicinintag eller annan anledning tappade kontrollen över bilen.

”En helt vanlig dag”

Och under gårdagen stod kvinnan inför rätta. Där berättade 63-åringen att det var en helt vanlig dag och att hon inte kände sig trött eller påverkad av något, det uppger Piteå-Tidningen.

Hon ska även ha ”scannat” av de aktuella korsningen eftersom hon visste att det hänt olyckor där tidigare.

Minns inget av krocken

Men som hon tidigare uppgett i polisförhör minns hon inget om olyckan – bara det som inträffat precis före olyckan och efter krocken. Det sista hon kom ihåg är att lyktstolpen kom rakt mot henne och krossade rutan.

– Jag vet att jag hann tänka att ”hjälp, vad gör jag här? Jag hinner inte stanna” och sen small det, sa hon i tinget enligt PT.

Skadestånd på tusentals kronor

Pojkens juridiska ombud yrkade att kvinnan ska dömas att betala 75.000 kronor i skadestånd, trots att uppsåt eller grov oaktsamhet inte finns.

Åklagaren yrkade på fällande dom och dagsböter.

Den 23 februari meddelas domen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Påkörd pojke i Sjulnäs

Mer i ämnet