Den i dag 63-årige mannen får sitt fängelsestraff ändrat från livstid till 24 år. Foto: TT

Livstidsdömde mördaren får inte tidsbestämt straff

Uppdaterad
Publicerad

Den idag 61-årige man från Gällivare som dömts av såväl tingsrätt som hovrätt till livstids fängelse för mordet på Carolin Stenvall från Piteå får inte sitt straff tidsbestämt. Det meddelade tingsrätten i Örebro idag.

Örebro tingsrätt skriver i sitt beslut att mannen visserligen ”medverkat till att främja sin återanpassning till samhället” och att risken för återfall i brottslighet är låg, men att ”omständigheterna kring mordet och den efterföljande hanteringen av kvinnans kropp varit särskilt försvårande och att gärningen har ett straffvärde som inte kan sättas under 24 års fängelse.”

Tidsbestämt straff

Det var i oktober förra året som den 61-årige mannen från Gällivare ansökte om att få sitt livstidsstraff tidsbestämt. I sin ansökan, där han även riktade missnöje mot sin tidigare juridiska hjälp och önskade advokaten Gunnar Falk som försvarare, skrev han ”Detta är något stort för mig, har vänta i 10 år”.

I juni hölls förhandlingen vid Örebro tingsrätt där han yrkade på att livstidsdomen ska omvandlas till 20 års fängelse.

Försvann vid rastplats

Mordet på 29-åriga Carolin Stenvall från Piteå väckte stor uppmärksamhet, både vid hennes försvinnande och senare när det stod klart vad som hänt henne. Carolin Stenvall försvann från parkeringsplatsen vid Stenbron i Gällivare, på väg till en anställningsintervju i Jukkasjärvi. Hennes kvarlevor hittades först sex veckor senare på en skogsväg nära E 10. Mannen hade både skjutit henne och bränt hennes kropp.

Rättsmedicinsk och teknisk bevisning gör gällande att Carolin Stenvall var vid liv när hon blev skjuten, vilket inte överensstämmer med den morddömdes förklaring, han har erkänt att han skjutit henne, men hävdat att hon då redan var död.

Vad som egentligen hände, och varför Carolin Stenvall mördades, har aldrig fått något riktigt svar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.