Luleå kommun avbryter samarbetet med Austin i USA. Foto: SVT nyhetsgrafik

Luleå avbryter kritiserat samarbete med Austin

Uppdaterad
Publicerad

Luleå kommun lägger samarbetet med amerikanska Austin på is för att i stället satsa på Arktis, EU och Uleåborg.

– Vi har styrt om och ska nu prioritera vårt närområde, säger kommunalrådet Carina Sammeli (S).

Det var det förra kommunalrådet Niklas Nordström (S) som drev Austin-frågan och skrev på ett samarbetsavtal mellan Luleå kommun och delstaten Texas fjärde största stad 2014 – trots att satsningen kritiserades på hemmaplan.

Satsar mer på Arktis

Men Niklas Nordström hoppade av i oktober 2019 och nu styr Carina Sammeli (S) och hon har genomfört en kursändring i kommunens internationella arbete.

– Det har inte hänt mycket i Austin-samarbetet på sistone och vi har nu bestämt oss för att satsa mer på vårt närområde. Vi ska prioritera samarbetet i Arktis, med EU och med Uleåborg. Vi säger inte upp något avtal med Austin, men vi lägger samarbetet på is, säger hon

”Ingen har engagerat sig”

Men frågan är om samarbetet med Austin varit till nytt för Luleå kommun eller bara kostat skattebetalarna pengar.

– Jo, men det har det ju, både för oss, för näringslivet och för universitetet. Det har mest slutat fungera eftersom ingen i kommunen engagerat sig i det under det senaste året. Jag har inga synpunkter på om Austin-satsningen varit bra eller dålig. Däremot ser jag att vi inte har funnits på den europeiska arenan nästan någonting, men nu lägger vi fokus på det och tajtar upp det samarbetet, säger Carina Sammeli.

Luleå kommun avbryter samarbetet med Austin i USA. Kommunalrådet Carina Sammeli (S) säger att kommunen istället ska satsa på kontakter i närområdet. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.