Foto: SVT Nyhetsgrafik

Lulebohärvan: Före detta chef häktas inte – släppt på fri fot

Publicerad

Lulebohärvan fortsätter rullas upp. Under onsdagsmorgonen lämnade åklagare in en häktningsframställan gällande en av de två huvudmisstänkta männen. Men Luleå tingsrätt valde att inte häkta mannen då han inte bedöms försvåra utredningen på fri fot.

Mannen, som är före detta chef på Luleås kommunala bostadsbolag Lulebo, häktades i början av maj förra året och satt frihetsberövad fram till mitten av juni innan han släpptes.

Misstanken om grov trolöshet mot huvudman står emellertid kvar och under onsdagen begärde åklagare åter mannen häktad.

Misstänkt på sannolika skäl

Vid 14-tiden idag inleddes häktningsförhandlingen vid Luleå tingsrätt men de gick inte på åklagarens linje och släppte mannen.

– Han misstänks på sannolika skäl men tingsrätten gjorde bedömningen att han inte försvårar utredningen på fri fot, säger kammaråklagare Stina Westman till SVT.

Under veckan har sammanlagt åtta personer, inklusive den misstänkte huvudmannen, suttit anhållna. Samtliga är släppta tills vidare – men misstankarna kvarstår.

Åklagarkammaren meddelar att ärendet nu fortsätter med olika utredningsåtgärder, bland annat kvarstår en så kallad kvarstadsförhandling.

Om Lulebohärvan:

  • I april 2020 upptäcks en avvikelse i en inkommande faktura. Lulebos ledning fattar misstankar om ekonomiska oegentligheter och efter en granskning av bokföringen under de två senaste åren stärks misstankarna mot en chef. Fakturafifflet ska handla om miljonbelopp – chefen nekar till anklagelserna men säger upp sig.
  • Ytterligare en man och företagare misstänks vara involverad och duon häktas i maj men släpps under sommaren.
  • Den 1 mars 2021 avslöjar SVT Nyheter Norrbotten att härvan växer så att det knakar och polisen gör tillslag på flera företag i Luleå. Flera personer anhålls varav den tidigare häktade chefen är en av dem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Miljonsvindel på Lulebo

Mer i ämnet