Tomas Larsson ordf Gruvfyran Foto: SVT

Manifestation ikväll mot personalflytt i gruvan

Uppdaterad
Publicerad

I kväll arrangeras en manifestation mot LKAB:s planer att flytta på 47 anställda i Malmbergsgruvan och ersätta dem med entreprenörer. Enligt Gruvfyrans ordförande Tomas Larsson kommer initiativet från Gruvfyrans medlemmar.

I november beslutade LKAB:s ledning att ge 47 raslastare och bergstransportarbetare andra arbetsuppgifter i gruvan och ersätta dem med entreprenörer. Orsaken sägs vara att man inte har kommit upp i tillräckligt höga produktionsnivåer.

Fackklubben Gruvfyran i Malmberget har motsatt sig åtgärden och frågan ska avgöras i centrala förhandlingar senare i januari.

Frågan har också orsakat stor upprördhet bland medlemmarna och på ett möte beslutades att arrangera en manifestation på torsdagskvällen på torget i Gällivare. Den ska visa på sammanhållningen bland arbetarna i frågan.

– Initiativet kommer från medlemmarna, men vi i styrelsen står naturligtvis bakom det, säger Gruvfyrans ordförande Tomas Larsson som hoppas att så många som möjligt av de drygt ettusen medlemmarna sluter upp.

– Vi hoppas få ihop en bra styrka. Vi hoppas fylla torget, säger Tomas Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.