Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Anton Hillberg och andra militärer på övning i Jokkmokk hur de påverkas av att det pågår ett krig i Ukraina. Foto: Anders Öhlund/SVT

Anton en av många militärer som övar i Jokkmokk: ”Ukraina i tankarna”

Uppdaterad
Publicerad

En luftförsvarsövning pågår just nu där svenska och finländska luftstridskrafter övar tillsammans vid band annat Jokkmokksbasen.

– Det som händer i Ukraina finns med i tankarna, så den här övningen känns väldigt angelägen, säger Anton Hillberg, en av 600 militärer som övar i Jokkmokk 

Sexhundra militärer övar under en vecka på Jokkmokksbasen. En övning som som kriget i Ukraina kastar sin långa skugga på.

– Hundra mil härifrån krigar man på riktigt och går post mot en äkta fiende. Även privat påverkar det också. Jag har en dotter som tagit emot en ukrainsk familj hos sig, säger Maria Rönnbacka som ingår i sjukvårdsplutonen.

– Det känns betydligt skarpare nu med Ukraina att man vill vara här och göra en insats. Det är en annorlunda övning, säger Anton Hillberg.

Basen angripen med flyg i övningen

Sverige har blivit angripen med flyg och kryssningsrobotar i södra delen av landet. På Jokkmokksbasen gör man sig klar för att ta emot flygplanen. Det är förutsättningen för övningen.

– Det känns nu ännu mer angeläget att vi gör en sådan här övning. Det är en viktig uppgift vi har den här veckan. Kriget i Ukraina påverkas oss alla, säger Lars Carlsson, överste och chef för norra militärområdet.

Syftet med LFÖ 22 är att öva taktisk ledning av luftstridskrafterna med deltagare ur alla förband i Flygvapnet samt enheter ur Luftvärnsregementet, armén och Hemvärnet. I övningen deltar även finländska flygförband samt fartyg ur marinen. Övningen bygger på ett nationellt högkonfliktscenario där förbanden övar på att försvara Sverige mot ett väpnat angrepp av en högteknologisk motståndare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrbotten och kriget i Ukraina

Mer i ämnet