Nina Berggård (V) Foto: SVT

15 politiker – Ingen ifrågasatte budgetunderskottet

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartisten Nina Berggård håller med om att hela kommunstyrelsen är kollektivt ansvarig för verksamheten i kommunen.
– Man borde ha ställt frågor om varför det var ett underskott, säger hon.

Alla femton politiker i kommunstyrelsen är enligt kommunallagen kollektivt ansvariga för att hantera frågor som förre kommundirektören Mikael Lekfalks budgetavvikelser på grund av konsultkostnader.

”Borde ha ställt frågor”

Men i det här fallet var det ingen som ställde frågor och ingenting hände i sakfrågan förrän SVT avslöjande saken för två veckor sedan.

– Vi är alla kollektivt ansvariga, det är ingenting att säga om,  och det är klart att vi borde ha ställt frågor om vad det handlade om.

– Samtidigt kan jag väl tycka att kommundirektören har en skyldighet att rapportera om sånt här, men vi kunde inte föreställa oss att han skulle gynna sig själv med ett sånt här konsultstöd, säger hon.

Kollektivt ansvar

Enligt Nina Berggård har vissa i kommunstyrelsen ett större kollektivt ansvar än de andra – Niklas Nordström (S), Lenita Ericson (S) och Anders Josefsson (M) som är heltidsarvoderade.

– Det är svårt för oss andra att ha koll på allt och stämningen på mötena har blivit sådan att det är väldigt bråttom med allt, Det har inte känts som att det varit läge att vara för frågvis, säger hon. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Lekfalks mentor

Mer i ämnet