Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör chefläkare Pia Näsvall, som är ansvarig för vaccinationerna, om hur det går med vaccinationerna. Foto: Stig Holmfrid/SVT

Norrbotten klarar inte vaccinationsmålet

Publicerad

Region Norrbottens mål var att vara klar med vaccineringen innan juni månad är slut. Men planen spricker och den nya prognosen flyttas fram till månadsskiftet augusti/september.

Norrbottens befolkning är ungefär 250 000 invånare och vid midsommar uppskattar man att 80 000 länsbor ska vara fullvaccinerade.  Vid samma tidpunkt väntas cirka 100 000 ha fått sin första dos vaccin vilket är långt ifrån den tidigare målsättningen.

– Det innebär att vi inte kommer att klara målet att alla över 18 år ska vara vaccinerade till midsommar, säger Anders Bergström, vårdkvalitetssamordnare Region Norrbotten.

Ändå är han försiktigt positiv.

– Det ser hoppfullt ut. Vi har 61 000 norrbottningar över 65 år och när vi nu får in Astras vaccin är vi på banan igen, säger Anders Bergström, vårdkvalitetssamordnare Region Norrbotten.

”Vi har en fantastisk vaccinationsvilja”

Chefläkare Pia Näsvall, som är ansvarig för vaccinationerna, har inte gett upp hoppet än.

– Vårt mål är fortsatt att klara vaccinationsmålen. Till vecka tio hade elva procent fått fulldosvaccinering, säger hon och fortsätter:

– Vi har en fantastisk vaccinationsvilja i Norrbotten som visar att vi är villiga att ta en för laget och därmed skydda varandra, säger Pia Näsvall.

Varannan dag dör en norrbottning i covid

Under torsdagen höll Region Norrbotten en presskonferens där också smittskyddsläkare Anders Nystedt deltog. Han meddelade bland annat att ungdomsfester i Älvsbyn och Jokkmokk medfört stor smittspridning. Dessutom är intervallerna kring dödstalen täta.

– Just nu dör det en norrbottning varannan dag i covid, säger Anders Nystedt.

Se hela presskonferensen här

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
"Vi kommer inte att klara målet att alla över 18 år ska vara vaccinerade till midsommar", säger Anders Bergström, vårdkvalitetssamordnare Region Norrbotten. Foto: SVT/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet