Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En ny utredning visar att det är en liten risk att sprickorna stänger Hjalmar Lundbohmsskolan i förtid. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Ny utredning: Liten risk att sprickorna stänger Kirunaskolan i förtid

Uppdaterad
Publicerad

Risken är liten att sprickorna från gruvarbetet tvingar Hjalmar Lundbohmsskolan att stängas i förtid. Men det kommer att krävas omfattande förstärkningsåtgärder och dagliga kontroller för att hålla uppe säkerheten.

En förtida stängning av Hjalmar Lundbohmsskolan skulle innebära att nya lokaler måste fram för 700 gymnasieelever ett helt läsår innan Kunskapsstaden i nya Kiruna står klar hösten 2023.

Bland annat har Folkets hus och hotell Ferrum, som båda snart ska avvecklas, diskuterats som ersättningslokaler. Men en ny utredning visar att risken inte är så stor för ett sådant scenario.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Eleverna kan gå kvar

Sprickorna som härstammar från gruvbrytningen är visserligen allvarliga – men med förstärkningsåtgärder och intensifierad övervakning ska man kunna klara även nästa läsår. Såvida inget oförutsett inträffar:

– Oförutsedda saker kan hända och vi är inte glada när de gör det. Samtidigt visar det här att när det händer så sätter LKAB in resurser för att åtgärda dem och för att skapa trygghet, säger Anders Lindberg, presschef på LKAB.

Hör mer om sprickorna och åtgärderna som kommer göras i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet