Flygplanet av jetmodellen PC-24 kunde inte landa när det var för halt på banan i Gällivare. De sex planen har kostat regionerna 700 miljoner kronor. Foto: Linus Nilsson/SVT

Nya ambulansflyget kunde inte landa i Gällivare – gamla operatören fick ta uppdraget

Uppdaterad
Publicerad

Det nya ambulansflyget som är upphandlat av Sveriges 21 regioner fick ingen bra start för sin verksamhet i Norrbotten. När planet skulle landa i Gällivare var det för halt för flygplanstypen – och det gamla ambulansflyget fick ta över uppdraget.

De sex nya ambulansflygplanen är jetplan av modellen PC-24 och har tillsammans kostat regionerna 700 miljoner kronor. De ska ge bättre arbetsmiljö för sjuksköterskor och doktorer samt bättre vård till norbottningarna.

Under en övergångsperiod delar den nya operatören Kommunalförbundet svenskt ambulansflyg (KSA) och den gamla operatören Babcock på uppdragen i bland annat Norrbotten.

Turerna kring ambulansflyget

Bekymmersamt

På tisdagskvällen skulle KSA hämta en patient i Gällivare med en PC-24. Men utifrån värdena om friktionen på banan kunde inte planet landa. I stället fick Babcock ta över uppdraget.

– Det här är absolut bekymmersamt, säger Per Markusson, Region Norrbottens länschef för luftburen ambulanssjukvård.

Mariann Holmberg, kommunikationsansvarig vid KSA, säger att problemet är löst och att händelsen var helt odramatisk.

– Det var första dagen för oss och vi saknade data som inte var inlagt i systemet. Vi kunde landa, men inte starta och då överlät vi uppdraget till den operatör som vi har ett samarbete med under en övergångsperiod.

Hon tillägger:

– Vi kommer att landa i Gällivare nästa gång vi får ett uppdrag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turerna kring ambulansflyget

Mer i ämnet