Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Centerpartiets Roger Uusitalo som får en avgörande roll gällande vindkraften i Pajala. Foto: Hans Sternlund, SVT/Vattenfall

Nykomling blir vågmästare om vindkraften i Pajala

Uppdaterad
Publicerad

Efter mindre än ett år i Centerpartiet sitter Roger Uusitalo nu i kommunfullmäktige – och blir vågmästare i viktiga frågan om vindkraft i Pajala. Han säger inte helt nej till det – men har krav på placering – vilket du hör mer om i klippet.

Politiken i Pajala har varit splittrad där även Socialdemokraterna har delats upp i två partier. Resultatet har blivit ett parti för boende i byarna och ett för boende i centralorten.

Roger Uusitalo var själv med att samlade in namnunderskrifter för bildandet av Framtid S vilket är ett utbrytarparti från Socialdemorkaterna.

Val 2022

– Jag sa redan då att jag inte är socialdemokrat och kommer inte att bli det, säger Roger Uusitalo (C).

Vindkraftens vara eller icke vara

Det finns planer på storskaliga vindkraftparker i Pajala vilket har splittrat partierna i kommunen. Socialdemokraterna är negativa till planerna samtidigt som Framtid S säger ja.

För en majoritet i kommunfullmäktige krävs 11 mandat och det nuvarande styret med S, KD och Sjukvårdspartiet samlar efter valet 10. Det kan betyda att Centerpartiet, oavsett vilken sida de väljer, kan få en avgörande roll.

– Jag ville gå in i en roll där man i mitten kan hitta konstruktiva lösningar, säger Roger Uusitalo (C).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet