Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Johny Lantto, Framtid S, som tycker att det blir tjorvigare när fler partier får mandat i Pajala. Foto: Hans Sternlund/SVT

Två partier till ska styra i Pajala – nya koalitioner krävs: ”Tjorvigare”

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna i Pajala backade i valet och tappade ett avgörande mandat för att deras koalition skulle behålla makten. Samtidigt kom både Centerpartiet och Sverigedemokraterna in i fullmäktige och nya förhandlingar är att vänta.

I Pajala har Socialdemokraterna splittrats i två partier där utbrytargruppen heter Framtid S. Enkelt kan det förklaras av olika syn på hur kommunen ska styras och frågan om byar och centralorten, men i valet var det inget av partierna som gick framåt.

– Det har blivit tjorvigare i och med att vi har fått fler en mandatspartier än tidigare, säger Johny Lantto (FrS).

Val 2022

Vad är lösningen?

– Vi får sitta ner internt inom partiet och prata om det här. Men jag tror det är väldigt viktigt att vi får till en lösning som är bra för Pajala.

Vindkraften splittrar

Frågan om vindkraft blev valrörelsens hetaste ämne i Pajala där Socialdemokraterna säger nej och Framtid S är positiva. Centerpartiet som väntas bli vågmästare har inte helt tagit ställning i frågan men har vissa krav.

– Den har dykt upp under valrörelsen och det är klart att det berör människor eftersom det är något de ser i sin vardag, säger Ulrica Hammarström (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet