NSD:s politiske chefredaktör Olov Abrahamsson är lika överraskad som många andra kring Löfvens avgång. Hör Abrahamsson spekulera i vem som kan komma att efterträda statsministern i videon ovan. Foto: Anders Hjertström/SVT

Ledarskribenten om Löfvens ersättare: ”Starkt tryck på att det blir en kvinna”

Uppdaterad
Publicerad

NSD:s politiske chefredaktör Olov Abrahamsson är lika överraskad som många andra över statsminister Stefan Löfvens aviserade avgång som partiledare och statsminister. Han räknar med att den nya statsministern blir en kvinna.

Oavsett vem som blir efterträdaren så kommer den personen att under lång tid tvingas hantera det svåra parlamentariska läge som råder, menar han.

– Spontant blev jag väldigt överraskad. Jag hade trott att han skulle sitta över valet 2022. Men det finns också en logik i hans resonemang att det här ger tid för partiet att ta fram en ny partiledare och statsministerkandidat och göra den personen känd inför valet, säger Olov Abrahamsson, politisk chefredaktör på Norrländska socialdemokraten.

Stefan Löfvens avgång

Samarbetsförmåga krävs

Olov Abrahamsson tror att det svåra parlamentariska läget slitit på Stefan Löfven. Men oavsett vem som efterträder honom lär den personen under lång tid framöver få leva med det svåra parlamentariska läge som råder.

– Det kommer att krävas en dos av samarbetsförmåga och kompromissvilja för att nå resultat.

Vem ska efterträda?

Det finns ett starkt tryck på att det ska bli en kvinna. Finansminister Magdalena Andersson är ett namn som nämnts. Sedan finns det andra som socialminister Lena Hallengren, EU-kommissionären Ylva Johansson, arbetsmarknadsminister Eva Nordmark och kanske ytterligare några namn, säger Olov Abrahamsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stefan Löfvens avgång

Mer i ämnet