– Det vi ser framför oss är högre arbetslöshet och minskade skatteintäkter, säger kommunalrådet Lenita Ericson (S). Foto: SVT

Pandemin slår mot Luleå kommuns ekonomi

Uppdaterad
Publicerad

Luleå kommun räknar med en dystrare konjunktur på grund av coronapandemin och dess följdverkningar.

– Det vi ser framför oss är högre arbetslöshet och minskade skatteintäkter, säger kommunalrådet Lenita Ericson (S).

Nästa vecka, den 23 april, ska budgetutskottet behandla tjänstemännens förslag till strategisk plan och budget för åren 2021-2023 i Luleå kommun.

– Oavsett hur situationen utvecklas efter den nu pågående pandemin är det viktigt att vi inte tappar grepp om de tidigare beslutade effektiviseringarna för att nå en ekonomi i balans. Vi behöver dessutom redan nu vara beredda på att det ekonomiska läget kan försvåras ytterligare, säger kommundirektör Anna Lindh Wikblad.

Skolbesparingar i Luleå

Så räknar kommunen

Utifrån nu kända förutsättningar räknar Luleå kommun räknar med följande resultat

  • År 2021 ska resultatet bli 45 miljoner kronor
  • År 2022 ett minusresultat på 23 miljoner kronor
  • År 2023 ett minusresultat på 81 miljoner kronor

För att nå en ekonomisk balans behövs intäkter som är två procent högre än de kostnader som kommunen har. Det betyder att resultatet borde ligga kring 100 miljoner kronor, enligt kommunens beräkningar.

Fler effektiviseringar?

Kommer det nu att bli förslag på ytterligare effektiviseringar?

– Det är alldeles för tidigt att säga i nuläget. Det vi vet är att det är mycket som vi inte vet. Men situationen ökar på angelägenheten att göra de tidigare planerade effektiviseringarna, säger Lenita Ericson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolbesparingar i Luleå

Mer i ämnet