Ordföranden: ”Jag har själv smakat och den är fantastisk”

Uppdaterad
Publicerad

Nu blir det mat från Piteå inom Luleås hemtjänst och äldreboenden. Cirka 2.500 kylda portioner per dag ska transporteras i upp till tio mil innan den värms upp igen.

Det har tagit två år av diskussioner och planerande, men nu är det klart.

I dag gick den första provleveransen av piteåmat från Öjebyns produktionskök till Luleå och från och med fredag är produktionen och transporterna i full gång.

Första leveranserna

Luleåpolitikern Fredrik Hansson (S), vice ordförande i den nya kost-och servicenämnden för Piteå och Luleå, är nöjd.

–I dag går de första leveranserna till Luleå och det här är en historisk dag. Skönt att vi äntligen är i gång. Jag tror att det här blir jättebra.

Han tror inte att de äldre i Luleå kommer att reagera på att det är piteåmat på matsedeln i Luleå.

–Vi får sju rätter att välja på jämfört med en rätt i dag och det är bra mat, Jag har själv smakat och den är fantastisk, säger Fredrik Hansson.

”Alla kan äta maten”

Piteåpolitikern Marita Björkman (S), ordförande i kost-och servicenämnden, menar att Luleås äldre inte behöver vara rädda för piteåmaten.

–Absolut inte. Maten äts av piteborna, av skolbarn och av äldre inom hemtjänsten och inom ordinära boenden, så jag utgår från att det är mat som alla kan äta.

Så man blir inte mental piteåbo efter det?

–Nej, nej, så enkelt är det inte..

Självkostnadspris

Luleås kostnader är budgeterade till 24 miljoner kronor per år.

Det handlar om 2.500 portioner per dag eller om 745.000 portioner på ett år.

– Vi har en självkostnadskalkyl och vårt mål är att det ska bli billigare för Luleå att vara med om det här tillsammans med oss, säger Marita Björkman.

Men transporterna av den kylda maten kommer att bli upp till tio mil, enkel resa, och det är nästan tre gånger längre än tidigare.

–Men transporterna går tre gånger i veckan och på ett så miljömässigt sätt som möjligt. Jag tror inte att det blir någon speciellt mycket större miljöpåverkan jämfört med i dag, säger Fredrik Hansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.