Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Väg 99 har varit stängd – men öppnade på tisdagen igen. Se hur det såg ut innan vatten sjönk undan i klippet. Foto: Kateryna Yemets/SVT

Räddningschefen i Haparanda: ”Faran är inte över”

Uppdaterad
Publicerad

De höga vattenflödena i Övertorneå och Haparanda har sakta börjat gå åt rätt håll.

– Bara för att kulmen är nådd betyder det inte att faran är över, säger Fredrik Wuopio, räddningschef i Haparanda.

SMHI har fortfarande en röd varning, vilket är det högsta nivån, utfärdad för höga flöden och översvämningar i nedre Torneälven. Varningen sträcker sig från Pajala ner till Haparanda.

Vattnet fortsätter att sjunka

Den kraftiga vårfloden har lagt delar av byn Juoksengi under vatten. Men efter dagar av översvämmade hus och avstängda vägar skymtar en ljusning i horisonten.

Vårfloden 2023 i Norrbotten

– Vattnet fortsätter att sjunka, säger Roland Mäki, räddningschef i Övertorneå.

Trafikverket har bland annat öppnat riksväg 99 som varit stängd.

– Det blir betydligt lättare för allihopa, man kan börja ta sig fram på ett betydligare enklare sätt. Det blir kortare färdväg, man har tidigare kommit fram men blivit mycket omvägar.

”Faran är inte över”

Även i Haparanda har vattnet börjat gå åt rätt håll.

– Bara för att kulmen är nådd betyder det inte att faran är över. Det är fortfarande väldigt strömt och väldigt mycket vatten. Det finns fortfarande väldigt mycket risker med att vistas nära älvkanten, säger Fredrik Wuopio, räddningschef i kommunen.

Man ska hålla sig undan kanten för att vara säker?

– Absolut. Och sen kanske inte ge sig ut med båt, för det flyter en massa bråte i älven eftersom den varit så bred. Man ska vara försiktig helt enkelt.

Hektiska jobbdygn

Roland Mäki har aldrig tidigare varit med om de här stora vattenmängderna tidigare.

– Det har varit mycket, jobb från morgon till kväll. Både med det ena och det andra. Vi försöker räta till så gott vi kan, men när vädrets makter och sådana här vattenmassor trycker till är man liten.

Se hur det såg ut i Övertorneå innan väg 99 öppnade igen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårfloden 2023 i Norrbotten

Mer i ämnet