Region Norrbotten vill att fler unga personer vaccinerar sig – och åker därför ut till länets gymnasieskolor. Foto: Jessica Gow/TT

Region Norrbottens nya drag – vaccinerar elever på deras skolor

Uppdaterad
Publicerad

Gymnasieungdomar i Norrbotten kommer snart att erbjudas en vaccinspruta på skolan.

– Vi vill erbjuda vaccinationer som gör det enklare för skolungdomar, säger vaccinsamordnaren Pia Näsvall.

Över 60 procent av alla ungdomar i gruppen 16 till 17 år har tagit minst en vaccindos, enligt Region Norrbotten. Men man vill gärna se högre siffror och börjar nu att resa runt mellan olika gymnasieskolor i länet.

– Vi kommer åka ut till flera olika gymnasieskolor och erbjuda ett vaccin i samverkan med skolorna. Skulle det slinka med en ovaccinerad lärare går det också bra, säger Pia Näsvall, vaccinsamordnare.

Inget tvång – endast erbjudande

Poängen med den nya strategin är att underlätta för skolungdomarna, samtidigt som man vill poängtera att det inte finns något tvång.

– Det är klart att det underlättar för dem om de kan vaccinera sig på sina skolor. Det finns nog inga problem att lämna skolan för en vaccin-tid, men det möjliggör och tar mindre tid från skolan, säger Pia Näsvall, vaccinsamordnare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet