Elever på Björkskataskolan ska lära sig respekt Foto: Ulrika Wänkkö/SVT

Experter till krisskolan

Uppdaterad
Publicerad

De senaste veckorna har varit oroliga på Björkskataskolan i Luleå. Under måndagen tar skolan in experter från organisationen Nattvandrarna som ska prata med alla elever i årskurs 8 och 9.

Situationen med hot och våld på Björkskataskolan i Luleå har gått så långt att rektorn tagit in väktare för att skapa trygghet bland eleverna. Nu gör man ytterligare en insats.

Ordet respekt misstolkat

Under måndagen kommer Nattvandrarna att hålla föreläsningen Respekt för årskurs 8 och 9. En föreläsning som handlar om att ordet respekt ofta är misstolkat bland unga och förknippat med makt, rädsla och våld när det egentligen handlar om någonting helt annat.

– Att få erbjuda denna föreläsning för ungdomarna på Björkskataskolan är oerhört roligt. Janne Lundholm är också en erkänt duktig föreläsare som fångar upp alla. Genom denna föreläsning vill vi ge ungdomarna en större inblick i vad egentligen respekt handlar om säger Mattias Wiggefors, ordförande Nattvandrarna Luleå.

”Att krama en persika”

Under måndagskvällen kommer Janne Lundholm att föreläsa för allmänheten och då kanske främst för föräldrar och vuxna.

Den föreläsningen går under namnet att krama en persika och handlar om vad vi gör för våra ungdomar, prioriteringar och hur man kan förebygga bruket av alkohol, droger och våld.

– Från skolans håll är vi glada att kunna erbjuda både våra ungdomar och föräldrar två bra föreläsningar som bearbetar ständigt aktuella ämnen. Vi är tacksamma över att Janne Lundholm kommer hit för att berätta om sina erfarenheter säger rektor Elisabeth Landström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.