Ridklubben i kris – kan tvingas säga upp personal

Uppdaterad
Publicerad

Det stora ridhuset i Gällivare är i så dåligt skick att det har fått stänga. Nu kompenseras Ridklubben Dundret för intäktsbortfallet från uteblivna ridlektioner med ett stort bidrag av Gällivare kommun.

Men klubben räddas bara tillfälligt.

Service- och tekniknämnden i Gällivare beviljade ett extra driftsbidrag på 370 000 kronor på sitt senaste sammanträde, men slog samtidigt fast att det handlade om en engångsutbetalning.

– Vi var väldigt tydliga med det och att de redan nu måste göra en konsekvensanalys och skicka den till kommunstyrelsen, säger Mats Rantapää (S), ledamot i service- och tekniknämnden.

Det innebär att den krisen bara är tillfälligt avvärjd.

Akut krisläge varje år

Gällivare kommun planerar att riva ridhuset som varit i dåligt skick sedan det togs i bruk 1996 och ersätta det med ett nytt. Det kommer att ta ett antal år innan det nya ridhuset står klart och fram till dess kommer ridklubbens akuta krisläge att återuppstå varje år.

Och utan nya kommunala bidrag blir följderna dramatiska.

– I så fall måste vi varsla personal och sälja av hästar, säger ridskolechefen Lotta Lindelöf.

Det blir inte lika lätt att bygga upp verksamheten igen. Ridskolelärarna är högskoleutbildade och blir inte lätta att ersätta om man en gång har gjort sig av med dem. Nya hästar kostar att köpa och träna upp till ridskolehästar.

”Gällivares största fritidsgård”

Under tiden drabbas alla hästbitna ungdomar i Gällivare.

– Vi är ju Gällivares största fritidsgård. Vi har 250-270 ridande i veckan och har öppet 365 dagar om året, säger Lotta Lindelöf.

Det hade kunnat vara ändå fler om båda ridhusen hade varit i drift. Det är 52 inskrivna ungdomar som inte har fått rida, klubben har dessutom en kölista på över etthundra barn och vuxna som vill börja rida och utöver det många som rider idag och vill rida mer.

– Vi har ganska många som är i 14-15-årsåldern som vill börja rida och dem tappar vi inte till andra idrotter. Risken är snarare att de börjar hänga på stan i stället, säger Lotta Lindelöf.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.