Rundabordssamtal om gruvetablering i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

För att öka kunskapen och förståelsen för varandras roller när det gäller gruvetablering i Norrbotten träffades på fredagen högsta ledningarna för både myndigheter och gruvföretag för ett rundabordsmöte på Vetenskapens hus i Luleå.

Det var cirka 50 inbjudna deltagare till samtalet kring gruvetableringen från både LKAB, Boliden, Kaunis Iron, Bergsstaten, Naturvårdsverket, Havs- och vattenmyndigheten samt både länsstyrelsen i Norrbottens- och Västerbottens län.

Skapa förståelse

Mötet mellan myndigheterna och  gruvföretagen samlades i Luleå under fredagen för att samtala och skapa en förståelse kring varandras roller. Fokuset låg på tillståndsprocesserna samt utvecklingsbehovet av de olika processerna.

Rundabordssamtalen är en fortsättning på den dialog som länsstyrelserna i Norrbottens- och Västerbottens län för tillsammans med LKAB och Boliden kring förutsättningarna för en hållbar gruvverksamhet, en dialog som sker vid sidan om de formella samråden.

Tillståndsprocesserna måste förbättras

– Det ligger både i myndigheternas och branschens intressen att vi tillsammans för en dialog hur vi kan utveckla förutsättningarna för en hållbar gruvverksamhet i världsklass. Det handlar bland annat om tillståndsprocesserna och vi är överens om flera områden som behöver utvecklas. Vi har bland annat uppvaktat näringsminister Ibrahim Baylan med en gemensam skrivelse i november förra året, säger Norrbottens landshövding Björn O. Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.