• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en återvinningscentral i västra Malmö. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Foto: Per Larsson/TT

Runt 30 bekräftade fall av covid-19 i LKAB:s gruva i Svappavaara

Publicerad

LKAB:s gruva i Svappavaara har drabbats av ett coronautbrott. I nuläget har runt 30 personer konstaterats med covid-19.

– Produktionen påverkas inte just nu, säger Anders Lindberg, presschef på LKAB.

I veckan har elva personer bekräftats med covid-19 i gruvan i Svappavaara. Detta innebär att runt 40 personer just nu ligger hemma och är sjuka. Tio av dem har endast förkylningssymptom och väntar på sina provresultat, medan resten har konstaterats med covid-19.

– Elva fall är inte bra och vi skulle såklart hellre se noll fall. Men det känns inte som en okontrollerad smittsituation, säger Anders Lindberg.

Snabbtestas varannan dag

30 personer, som har varit i närheten av de smittade, har även snabbtestats ett flertal gånger. Rutinen är att man ska testas varannan dag tre gånger. Är alla provresultaten negativa räknas man inte som smittad.

– Vi vet att många har smittats utanför sin arbetsplats och under sina ledigveckor, säger Anders Lindberg, presschef på LKAB.

”Produktionen påverkas inte”

Enligt Anders Lindberg har antalet konstaterade fall av covid-19 varierat från vecka till vecka. Men trots att elva fall konstaterats denna vecka, och att runt 30 personer är hemma sjuka, påverkas inte LKAB:s produktion.

– Nej, produktionen påverkas inte just nu. Det är på olika ställen som de är smittade. Det har varit ett arbetslag som drabbas extra hårt men det har funnits andra lag som kan backa upp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet