Gabna och Leavas samebyar är starka motståndare till en centrumnära station i Kiruna. Foto: Arkiv/SVT, Pressbild/Trafikverket

Samebyar motståndare till stationsförslag i Kiruna: ”Ödesdigert för renskötseln”

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket har sammanfattat samrådet för var Kirunas framtida järnvägsstation ska placeras. Där framgår att Gabna och Leavas samebyar är starka motståndare till en centrumnära station.

– Det skulle innebära ödesdigra och oöverskådliga konsekvenser för möjligheterna att bedriva renskötsel, skriver de.

Beslutet om var den nya järnvägsstationen i Kiruna ska placeras skulle ha presenterats under juni månad, men har nu skjutits fram till slutet av sommaren.

Däremot har Trafikverket samlat och sammanfattat synpunkterna som har kommit in under samrådet.

Det visade sig finnas en stor acceptans för Trafikverkets förslag att placera stationen ett antal hundra meter från nya centrum, öster om Lombolo och nära väg 870 mot Nikkaluokta. Länsstyrelsen, Kiruna kommun och LKAB har inga stora invändningar, även om den sistnämnda fortfarande motsätter sig att betala för järnvägsdragningen.

”Ödesdigra och oöverskådliga konsekvenser”

Många boende på Lombolo har varit oroliga för buller, vibrationer och barriäreffekter. Trafikverket konstaterar att det blir viktigt att hålla riktade samråd i den kommande processen.

Gabna och Laevas samebyar motsätter sig placeringen nära centrum och anser att det skulle orsaka påtaglig skada för renskötseln i området. Renarna skulle inte kunna ta sig mellan sina årstidsland , enligt skrivelsen från samebyarna.

”Det skulle innebära ödesdigra och oöverskådliga konsekvenser för samebyarnas möjligheter att bedriva renskötsel”, skriver de.

Trafikverket svarar att man arbetar för att minimera störningarna på renskötseln och att man i nästa skede kan utreda nya planfria passager för renar, så kallade faunapassager.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet