• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en träningsanläggning i Slottsskogen i Göteborg med kraftig rökspridning i området. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer om händelsen här

Matti Berg är glad efter hovrättens dom. Foto: Máret Steinfjell/ Sameradion & SVT Sápmi

Samebyns ordförande: ”Ett steg närmare ett avslut”

Publicerad

Girjas samebys ordförande Matti Blind-Berg tycker att det var ett välkommet besked att HD tar upp Girjasmålet.

– Det har ju varit en väldigt lång process, så det känns väldigt skönt att man börjar se något slags slut på den här resan, säger Matti Blind-Berg.

Vet ni när HD kommer att ta upp målet?

– Nä, det vet jag inte. Men det kommer väl mer information under dagen.

Aldrig tvivlat

Matti Blind-Berg har tidigare sagt att han aldrig tvivlat på att målet kommer upp i HD.

– Det hade varit väldigt förvånande om det inte hade gått till Högsta domstolen. Men samtidigt har vi ju ett val på söndagen, man vet inte hur de politiska påtryckningarna kan ha spelat in.

Hur menar du?

– Man kanske skulle ha valt att avvakta till efter valet. Vi har en justitiekansler som slutar nu under hösten och vi får en ny JK. Det kan ju ha spelat in. Men jag är ju konspiratoriskt lagd, så jag ser spöken överallt, även om det inte finns.

Vad innebär det här för samebyn att målet tas upp i HD?

– Det prövas en sista gång i svenskt rättväsende och sen får vi ett avslut. Jag ser verkligen framemot det, jag tror alla i samebyn delar den tanken, att det ska bli fruktansvärt skönt att få lägga det här bakom oss, avslutar Matti Blind-Berg, ordförande i Girjas sameby.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Rätten till fjälljakten

Mer i ämnet