Tvisten mellan Girjas sameby och staten kommer att avgöras i högsta instans. (Arkvibild) Foto: Hans Sternlund

Tvist mellan sameby och staten avgörs i HD

Publicerad

Tvisten mellan Girjas sameby och staten kommer att avgöras i högsta instans. Högsta domstolen (HD) har nu beviljat prövningstillstånd för målet.

Det principiellt viktiga fallet handlar om vilken som ska ha beslutanderätt om fisket och jakten på ripa och annat småvilt i fjällområdena ovan odlingsgränsen – samebyn eller staten.

Gällivare tingsrätt dömde till Girjas fördel: samebyn har ensam förfoganderätt över jakten och fisket. Även om staten äger marken har samerna, på basis av urminnes hävd, rätt att styra över jakten och fisken, enligt tingsrätten. Rätten lutade sig mot historiska dokument som visar att samer brukat det aktuella området i uppemot tusen år.

Men staten, företrädd av justitiekanslern (JK), överklagade och hovrätten kom till en annan slutsats. Den fastställde i sin dom att Girjas har större rätt än staten till jakten och fisket inom samebyns område, men att samebyn inte har rätt att utan statens samtycke upplåta jakt- och fiskerätt. Domen sågs som svårtolkad, och nu blir det alltså upp till Högsta domstolen att bringa klarhet i frågan.

Ingen tidsplan

När detta sker är inte fastställt.

– Planering pågår så vi har ännu inte någon tidsplan. Förhoppningsvis kan vi inom en inte alltför avlägsen framtid meddela om det blir en huvudförhandling och i sådana fall när den äger rum, säger justitiesekreterare Maria Ulfsdotter Klang.

Alternativet är att målet avgörs på basis av handlingarna, utan huvudförhandling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Rätten till fjälljakten

Mer i ämnet