Hussain Soki Walladi utvisas till Tchad. Foto: SVT

Slutgiltigt beslut: Hussein utvisas

Uppdaterad
Publicerad

I dag fick Hussain Soki Walladi avslag på sin överklagan till Migrationsöverdomstolen. Därmed kommer han att utvisas från Sverige efter över 15 år i Boden.

För en vecka sedan berättade vi om ett vittne som trätt fram och skulle kunna styrka centrala delar av Sokis berättelse när han sökt asyl. Men i dag fick han beskedet att han fått avslag på sin överklagan till Migrationsöverdomstolen, vilket P4 Norrbotten var först med att berätta.

– Det känns jobbigt. Det var sista hoppet, efter 17 nästan 18 år är det tillbaka till helvetet. Det finns inte ord att beskriva, säger Hussain Soki Walladi till SVT.

Utvisas till Tchad

Hussein Soki Walladi kom till Sverige 2001 från Tchad och har bott i Boden under största delen av sin tid i landet. Han flydde från Tchad till Libyen efter att hans politiskt aktive pappa dödats och även hans bror.

Redan år 2016 berättade SVT om Hussein Soki Walladis situation.

Tidigare har han inte kunnat utvisas eftersom hemlandet Tchad inte ansett att Walladi kunnat styrka sin identitet. Men i januari i år kom helt plötsligt beskedet att Walladi fått inresehandlingar till Tchad. Nu sitter sedan början av januari inlåst i ett flyktingförvar i Gävle i väntan på utvisning.

– Jag kommer sakna alla människor hemma i Boden. De har blivit som en familj, säger Hussain Soki Walladi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.