I klippet hör du Luleåeleverna Emil Flygmalm, Lucas Karlsson och Annie Ehlin om Liberalernas förslag om sommarskola. Foto: Filip Hannu/SVT

Elever i Luleå välkomnar sommarplugg: ”Har varit väldigt svårt för vissa”

Publicerad

Flera elever som SVT pratar med vid Gymnasiebyn i Luleå välkomnar Liberalernas förslag om en sommarsatsning på de som har halkat efter i skolan under fjärrundervisningen. Förstaårsstudenten Lucas Karlsson skulle inte tveka.

– Det är ganska svårt att hänga med när vi har hemskola, säger han.

Lucas Karlsson går ekonomiprogrammet vid Gymnasiebyn och han gläds över initiativet och kommer ta chansen om han får:

– Jag tror faktiskt att det blir så, säger han.

Om Liberalernas initiativ blir verklighet så går det hela ut på att barn- och utbildningsförvaltningen ordnar så att de elever som både ska börja som sluta gymnasiet erbjuds extra undervisningstid i sommar. Detta för att antingen klara sin behörighet eller för att höja sitt meritvärde.

Partiet har även lämnat in ett förslag att de som väljer sommarsatsningen får ersättning för förlorad sommarjobbsinkomst – en ersättning som skulle motsvara det som kommunens feriepraktik ger.

I videon hör du hur du vad eleverna Lucas, Annie och Emil tycker om initiativet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.