Jägaren Elisabeth Laestander oroas av de upptäckta fallen av CWD, avmagringssjuka, på älg i Norrbotten. Foto: SVT

Oro efter nytt CWD-fall i Arjeplog: ”Det känns i hjärtat”

Uppdaterad
Publicerad

Stämningen bland jägarna i Arjeplog är förstämd efter att sjukdomen CWD har upptäckts hos en av älgarna de skjutit. Nu sprider sig oron och funderingar på hur de ska agera med tanke på sjukdomen, möjlig smittspridning och liknande.

Älgen fälldes tre kilometer från centrala Arjeplog, där även det första svenska fallet upptäcktes.

– Vi har trott att det bara skulle vara två fall och sedan inga fler. Men nu känns det i hjärtat, säger Elisabeth Laestander, ordförande i Jägareförbundet i Arjeplog.

Avmagringssjukan i Norrbotten

Stämningen i jaktlaget är förstämd, berättar Elisabeth Laestander.

– Man funderar på vad man ska göra med knivar och köttkvarn och allting annat. Vi har ju tagit rätt på den här älgen eftersom provresultat tagit så pass lång tid och älgen får inte förstöras.

Fortsatt jakt

Trots det oroande beskedet fortsätter jakten.

– Vi ska ju tro att det inte blir ytterligare fall och vi måste fortsätta att skicka in prover, säger Elisabeth Laestander.

Enligt SVA (Statens veterinärmedicinska anstalt) är den aktuella älgen yngre än de två tidigare fallen, minst nio år gammal. Enligt jägarna ska den inte ha uppvisat några sjukdomssymptom när den sköts.

– Ytterligare en älg betyder inte per automatik att det är en smittsam variant av sjukdomen. Men vi kan heller inte säkert utesluta smittsamhet eller att det finns faktorer som vi ännu inte känner till som påverkar utveckling av sjukdomen, säger Maria Nöremark på SVA.

 Vi konstaterar att den här älgen är yngre än tidigare fall, men det handlar inte om en ung älg. Exakt vad det innebär har vi inte svar på.

Inga åtgärder just nu

Jordbruksverket uppger att de behöver mer kunskap innan långsiktiga åtgärder införs.

– En smittsam variant av sjukdomen vill vi försöka begränsa, men om det handlar om en spontant uppkommen variant är bekämpningsåtgärder verkningslösa, säger Maria Cedersmyg på Jordbruksverket.

Det nya fallet visar hur angeläget det är att prover kommer in så man kan lära sig mer om sjukdomen, menar hon.

– Alla som är inblandade i provtagningen gör en mycket viktig insats för våra hjortdjurspopulationer.

Fakta: Avmagringssjuka

(TT)

Sjukdomen kallas även för Chronic wasting disease (CWD) och drabbar djurets hjärna och nervsystem. Det vanligaste symtomet är avmagring men även dregling, tandgnissling och okoordinerade rörelser förekommer.

Smittan sprids ofta via kroppsvätskor och för det djur som drabbas innebär det en säker död. Risken för att människor kan smittas bedöms som låg, men den kan inte uteslutas.

Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Avmagringssjukan i Norrbotten

Mer i ämnet