Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
“Det blev helt tyst” – hör ukrainska militärer berätta om situationer där de haft användning av det svenska pansarfordonet CV90. Foto: Radio Liberty och Donbas realities

Ukrainska soldater hyllar svenska pansarfordonet CV90

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainska soldater har utbildats i Sverige för att manövrera pansarfordonet CV90. Nu används maskinen i kriget och hyllas av ukrainsk militär.

– Den räddar det viktigaste, besättningens liv, säger officeraren Oleksandr.

Det är i en intervju med Radio Liberty Ukraine som militär besättning listar fördelarna med svenska stridsfordon 90, eller CV90 som den också kallas.

– Den är utrustad med en bra värmekamera, mörkerseende och avståndsmätare. Vid två kilometer kan besättningen träffa mål dygnet runt, säger Oleksandr.

Kamouflerad från drönare

I februari presenterades det svenska stödet och sedan dess har 50 fordon skickats till Ukraina.

Stridsfordonet, som bland annat finns på I 19 i Boden, hyllas nu kraftigt.

Soldater har utbildats på plats i Sverige och Oleksandr, en erfaren ukrainsk officer, kan prata länge om pansarfordonet.

– Befälhavaren har en allroundvy såväl dag som natt. Dessutom finns det ett kamouflagenät som gör att den inte är synlig för fiendens värmekamera och drönare, säger han.

Zelenskyj: ”Är tacksamma”

Det är fordonets höga säkerhet och bepansring som värderas högt av den ukrainska militären. Det räddar besättningens liv och spelar en nyckelroll för att bryta igenom de ryska ockupationstruppernas försvarslinje.

Även den ukrainska presidenten Volodymyr Zelenskyj har lovordat fordonet.

– Våra soldater är tacksamma, inte bara för att de tar sig framåt med CV90, utan för att de också hjälper till att rädda liv, sa han under en presskonferens med statsminister Ulf Kristersson i augusti.

I klippet: Hör ukrainska militärer berätta om hur viktig CV90 är på slagfältet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör bataljonschefen i Boden om det svenska stridsfordonet som nu använda i kriget i Ukraina. Foto: Kateryna Yemets/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.