Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi är inte helt nöjda” – hör konsekvenserna för turistnäringen när det är stopp i tågtrafiken. Foto: Hans Sternlund/SVT

Svenska turistföreningen i Abisko rasar – förlorar miljoner på tågstoppet

Uppdaterad
Publicerad

Tågen kommer bara att gå fram till Abisko Östra eller Björkliden efter att trafiken har kommit i gång på Malmbanan. Samtidigt står turistsäsongen för dörren.

– Vi förlorar miljonbelopp, säger Marit Sarri, STF, som driver Abisko Turiststation.

Trafikverket har tidigare gett besked om att endast godstrafiken kan börja rulla på Malmbanan efter tågurspårningen i Vassijaure – och så kommer det vara lång tid framåt.

För turisterna blir det byte till buss i Abisko Östra för de som kommer fram på förmiddagen och byte till buss i Björkliden för de som kommer på eftermiddagen.

Urspårning på Malmbanan vid Vassijaure

Har förlorat tre miljoner – hittills

Normalt brukar STF Abisko ha 39 000 gästnätter under skidsäsongen men nu ser det dystert ut.

– Vi har redan fått 2 300 nätter avbokade värda över tre miljoner kronor. Att i elfte timmen få det här beskedet är inte okej, säger Marit Sarri, områdeschef Svenska turistföreningen i Norrbotten (STF).

”Vi kan inte jobba i kapp”

Tågstoppet riskerar även att påverka hela länets turismutveckling negativt, enligt Swedish Lapland Visitors Board.

– Industrin kan lägga sin råvara på hög och delvis jobba i kapp sina leveranser. Den möjligheten finns inte inom besöksnäringen, säger vd Annika Fredriksson.

Stopp på grund av säkerhetsskäl

Att persontrafiken inte släpps på förrän senare i vår beror enligt Trafikverket på säkerhetsskäl.

– Vi kan inte besiktiga tågrälsen enligt de regler som gäller eftersom det är för kallt och för mycket snö, sade Peter Jonsson, pressansvarig, till SVT i början av veckan.

Vi har sökt Trafikverket under torsdagen men utan resultat.

Turisterna som reser med tåg till STF i Abisko får åka buss antingen från Abisko Östra till Abisko Turist, eller från Björkliden till Abisko Turist. Foto: Google Earth

Så ska tågen gå

Persontrafiken kommer ha Björkliden som slutstation för tåg 94 och Abisko östra som slutstation för tåg 96. Detta på grund av att tågen inte längre kan gå till Narvik.

Från dessa slutstationer kommer ersättningsbussar sättas in för sista sträckan.

Källa: Vy tåg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Urspårning på Malmbanan vid Vassijaure

Mer i ämnet