Taket stöttas med så kallade stämpar Foto: SVT

Taken på skolorna ska ses över

Uppdaterad
Publicerad

Flera skolor i Luleå har under senare tid tvingats att stänga, helt eller delvis, på grund av rasrisk. Nu vidtas åtgärder för att den här situationen inte ska uppstå igen.

Det hela började för två veckor sedan när en lärare vid Furuparkskolan i Luleå sprickor i taket vilket ledde till att skolans 270 elever fick skickas hem.

Sedan tvingades i förra veckan ytterligare fyra skolor i Luleå att stängas, helt eller delvis, eftersom det fanns en oro för att något tak skulle kunna rasa in.

Takras i Norrbotten

Taken inspekteras

Under påskhelgen har taken på de drabbade skolorna skottats och inspekterats. De flesta skollokaler kan nu användas som vanligt igen, men på Antnässkolan måste man reparera en takstol innan ett klassrum kan börja anvädas.

– Vi upptäckte en spricka i en takstol där och den ska repareras nu, säger Fredrik Thyselius, tillförordnad fastighetschef på Luleå kommun.

På två av de andra skolorna, Furuparkskolan och Bergnässkolan, stöttas taken upp med så kallade stämpar.

– Vi har satt upp så kallade stämpar för att böja upp innertaket där det blivit nedböjt.

Är takkonstruktionen där säker?

– Ja, den är säker. Det är ju naturligt att taket rör på sig när det blir nedtyngt. Men vi har satt upp stämpar delvis för att det skapar mycket oro när det blir sprickor i innertaket och det kan ju också falla ned någon skiva från innertaket, säger Fredrik Thyselius.

Byggnaderna är gamla

Många skolor i Luleå är från 60- och 70-talet och har alltså ganska många år på nacken. För att vara på den säkra sidan ska nu takkonstruktionerna på skolorna ses över.

– Vi kommer att göra en lite djupare utredning nu under våren och sommaren för att se över konstruktionerna och se om det är något som behöver göras.

Det är den snörika vintern som orsakat problemen. Men snö kommer ju varje vinter och problemen som uppstått borde kanske ha kunnat förebyggas?

– Det är alltid lätt att vara efterklok men med facit i hand borde vi ha skottat lite tidigare. Vi kommer att se över våra rutiner när det gäller takskottning för att se om det är något som behöver förändras, säger Fredrik Thyselius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Takras i Norrbotten

Mer i ämnet