Teresa Palo lämnar lärarjobbet: ”Jag känner stor förtvivlan”

Publicerad

Idag gick före detta läraren Teresa Palo ut genom grinden för sista gången. Hon lämnar Ängsskolan på Hertsön bakom sig.

Det var när skolbudgeten klubbades i Luleå kommun i januari som hon bestämde hon sig. Hon sa upp sig efter fyra år som  lärare på mellanstadiet.

”Jag står inte bakom det som sker”

– Ja, jag gjorde det för jag kan inte stå bakom det som sker just nu. Jag tror inte på framtidens skola, säger Teresa Palo.

Barn och utbildningsnämnden i Luleå ska minska sina utgifter med 106 miljoner kronor mellan 2019-2022 och i slutet av mars presenterades det första förslaget till besparingar: sju skolor och förskolor, de flesta i byar utanför Luleå föreslås läggas ned.

– Det är fruktansvärt tråkigt, säger Bo Ericsson, ordförande i Lärarförbundet.

Han fortsätter:

– Vi har ju en lärarbrist sedan tidigare och om sådana här beslut dessutom skrämmer iväg utbildade och behöriga lärare då är det beklagansvärt.

”Borde värna levande landsbygd”

– Jag tycker de ska ta omtag och börja med att prata med dem som det berör, säger Teresa Palo.

– Politiken måste ta ett beslut i det här fallet. Jag tycker de ska värna om en levande landsbygd. Affären och skolan är de viktigaste bitarna. Affärerna har redan försvunnit på många ställen och försvinner nu skolan också  – då är det klippt, säger Bo Ericsson, ordförande i Lärarförbundet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skolbesparingar i Luleå

Mer i ämnet