Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet hör du Marianne Engberg, Kommunals ordförande i Region Norrbotten, som ger en rejäl känga till den politiska ledningen apropå det nya sparkravet. Foto: Anders Hjertström/SVT

Facklig vrede över Region Norrbottens nya sparkrav – 160 anställda riskerar jobbet

Publicerad

Ett femtiotal av Kommunals medlemmar riskerar att förlora sina jobb när Region Norrbotten ställer om verksamheten. Beskedet väcker vrede i de fackliga leden.

– Det här är galenskaper. Den politiska ledningen tänker inte längre än näsan räcker, säger Marianne Engberg, Kommunal.

Region Norrbotten har identifierat en övertalighet på 160 regionanställda. Nästan en tredjedel av dessa är Kommunals medlemmar och det handlar om köks- och städpersonal, vaktmästeri, driftteknikner och lagerarbetare.

Att de riskerar sina jobb väcker ilska hos Kommunals ordförande i Region Norrbotten.

– Det är baspersonal som behövs för att sjukvården överhuvudtaget ska leverera. Utan dom här står vi och faller, säger Marianne Engberg som inte skräder orden:

– Jag tycker att det här är galenskaper. Och jag vill rikta skarp kritik mot den politiska ledningen i Region Norrbotten som inte tänker längre än näsan räcker.

Anställda kan få jobba hårdare

Regiondirektören Anna-Stina Nordmark Nilsson leder omställningen och motiverar beslutet så här.

– Vår bedömning är att vi kan minska totalen med ungefär 150 befattningar. Vi tror också att det går att jobba på ett annorlunda sätt.

Innebär det här att Kommunals medlemmar som blir kvar –  tvingas jobba hårdare?

– Den risken föreligger ju alltid men det måste vi chefer hantera och agera på. Självklart ska vi ha verksamheter och medarbetare som har rimliga arbetsvillkor, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SPARPAKET I REGION NORRBOTTEN

Mer i ämnet