Region Norrbotten har rivit upp avtalet med vaktbolaget Väktarskolan. Nu visar det sig att även en polisanmälan gjordes men förundersökningen är nedlagd. Foto: Arkiv/SVT

Vaktbolagskonflikten: Regionen polisanmälde Väktarskolan – ärendet nedlagt

Uppdaterad
Publicerad

Region Norrbottens beslut att utesluta vaktbolaget Väktarskolan från upphandlingen av bevakningstjänster har gjorts under stort hemlighetsmakeri.

Men bakom beslutet finns en polisanmälan mot Väktarskolan, en anmälan som regionens säkerhetschef gjort, men som polisen i slutet av förra veckan beslutade att lägga ned.

Som SVT tidigare berättat har Region Norrbotten uteslutit Väktarskolan från upphandlingen av bevakningstjänster, bland annat för att företaget påstås ha ”gjort sig skyldig till ett allvarligt fel i yrkesutövningen.”  

Det beslutet har vaktbolaget överklagat till förvaltningsrätten som nu handlägger ärendet. 

Säkerhetschefen anmälde

Exakt vilka “fel” det handlar om har ingen på Regionen velat berätta men SVT Nyheter Norrbotten har tagit del av uppgifterna i polisanmälan och det handlar om ytterst allvarliga anklagelser mot Väktarskolan. Händelser som ska ha skett vid ett av länets sjukhus.  

– Det är jag som har gjort polisanmälan mot Väktarskolan, men det är inte jag som är talesperson, så jag uttalar mig inte om det här fallet, säger regionens säkerhetschef, Rickard Stewén. 

Den utsedde talespersonen för regionen är verksamhetschefen för upphandling, Anders Blomqvist, men även där är det locket på. 

– Jag kan bekräfta att vi har upprättat en polisanmälan mot Väktarskolan, men jag kommer inte att bekräfta vad den handlar om, säger han. 

”En ren efterhandskonstruktion” 

Väktarskolans vd Patrik Nicklasson menar att anklagelserna inte stämmer och att det tidigare inte diskuterats något sådant. 

– Jag vet vad anklagelserna går ut på, men det är en ren efterhandskonstruktion för att kunna utesluta oss från den nya upphandlingen. Den här beskyllningen saknar all grund i verkligheten, säger han. 

Den polisanmälan som gjort har utretts av polisen i Västerbotten, men utredningen har nu lagts ned. 

– Jag fick besked om det i slutet av förra veckan och skälet till det är att det inte går att bevisa att ett brott har begåtts, säger Patrik Ström, gruppchef vid polisen i Norrbotten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer