Mannen misstänks vara ledare för ett nätverk som sålt knark i Kumla. Det finns även kopplingar till tidigare beslag som polisen har gjort. Foto: Polisens förundersökning

Åklagaren vill se långt fängelsestraff för utpekad gängledare i Kumla

Publicerad

Åklagaren vill att den 52-årige man som pekats ut som ledare för ett knarknätverk i Kumla ska dömas till fyra års fängelse.

Det var förra hösten som polisen gjorde en riktad insats mot narkotikahandeln i länet. Ett led i arbetet var att komma åt det nätverk som sålde droger i Kumla och Hallsberg.

Tack vare hemlig spaning och telefonavlyssning kunde polisen komma åt den 52-årige man som nu pekats ut som ledare.

– Jag anser att han ska dömas till fyra års fängelse då det är tydligt att han varit ledare för nätverket, säger kammaråklagare Sabina Halvarsson.

Hur ställer han sig till misstankarna?

– Han nekar till det jag påstår att han har gjort.

Stort nätverk

Totalt är det sju personer som är åtalade misstänkta för grovt narkotikabrott eller medhjälp. Männen ska ha sålt stora mängder narkotika i Kumla och Hallsberg.

Förutom ledaren yrkar åklagaren nu även på ett långt fängelsestraff för en 21-årig man som har haft en central roll i nätverket.

– Jag vill att han ska dömas till tre års fängelse och det är för att han har haft en avgörande roll i nätverket som han ska dömas till ett högre straffvärde.

De andra fem personerna ska enligt åklagaren ha haft varierad inblandning i nätverket och därför anser hon att straffen sättas därefter.

– För de yrkar jag på fängelse från sex månader upp till ett och ett halvt år.

Försvaret: ”Inget nätverk”

Under rättegången har de åtalades advokater hävdat att det inte alls finns något nätverk utan att var och en har handlat för sig. Men det är en argumentation som inte åklagaren håller med om.

– Vi har olika uppfattning i den delen. Jag menar att det har varit samordnat och planerat hur verksamheten ska skötas och det är upp till tingsrätten att avgöra nu.

Dömda för brott

Flera av männen är sedan tidigare dömda för brott. Bland annat dömdes några av männen för delaktighet i upploppen på Alléskolan i Hallsberg. Rättegången kommer att avslutas under onsdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.