Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Regiondirektör Rickard Simonsson kan inte garantera att regionen kan ställa upp med ambulanser till idrottsevenemang under coronapandemin. Foto: SVT

Regionen garanterar inte ambulanser vid några idrottsevenemang

Uppdaterad
Publicerad

Under rådande pandemi då sjukvården är hårt belastad kommer alla arrangemang som ansöker om bidrag i form av ambulans troligen få nej på sin ansökan. Det gäller främst idrottsevenemang och beskedet kommer efter att man tagit beslut om att Segersjödagarna inte kommer beviljas stöd i år.

Några av de klubbar som har avtal med Region Örebro län om att det ska finnas ambulans med personal på plats på deras hemmamatcher är ÖSK fotboll och Örebro hockey.

Enligt Riksidrottsförbundet (RF) är det förbunden för respektive idrott som avgör vilka säkerhetsföreskrifter som ska följas vid matcher och tävlingar.

– Det ser väldigt olika ut och beror på vilken slags idrott det handlar om, antal deltagare och storlek på arrangemang, säger Anna Setzman som är pressansvarig på RF.

Krav på ambulans

Inför premiären på allsvenskan i fotboll på söndag 14 juni är det klart att det kommer att finnas ambulans på plats berättar Sandra Almqvist, marknads- och evenemangsansvarig för ÖSK fotboll.

– Vi har krav på att det ska finnas ambulans och läkare på plats för att få arrangera ett evenemang och för att få spela i allsvenskan. Ambulans med personal köper vi av regionen och laget har en egen klubbläkare.

Vad gör ni om ni inte får använda regionens ambulans senare på säsongen?

– Antingen får vi begära dispens från Svenska fotbollsförbundet eller ta in en ambulans från ett privat företag, säger Sandra Almqvist.

Får se hur pandemin utvecklas

Varefter Folkhälsomyndigheten släpper på restriktioner och fler evenemang kan gå av stapeln kommer regionen kanske ta nya beslut.

– Vi får se hur pandemin utvecklas  och om det finns möjlighet för regionens sjukvårdsresurser att vara med i de här sammanhangen, säger regiondirektör Rickard Simonsson.

– Med de idrottsföreningar vi redan har avtal med får vi sitta ner och diskutera hur vi ska lösa detta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet