Andreas Svahn (S). Foto: Jesper Mattsson/SVT

Andreas Svahn (S) om teaterhotet: ”Inte politikens fel”

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte politiska beslut eller nedskärningar som har gjort att Örebro länsteater nu valt att varsla halva sin ensemble, det menar regionstyrelsens ordförande.

– Vi har inte minskat anslagen till teatern och har inte heller någon ambition att göra det, säger Anderas Svahn (S).

Enligt Andreas Svahn har teatern haft en stabil ekonomisk situation med skattebaserade bidrag från både staten och regionen.

– Det är inte min bild att det är politikens fel, men teatern har gjort bedömningen att pengarna inte räcker, säger han till SVT Nyheter Örebro.

Varsel på Länsteatern

Inga ökade anslag

Inför budgeten 2019 finns inga planer på att öka anslagen till teatern för att undvika ett varsel.

– Vi har många viktiga områden, inte minst sjukvården och kollektivtrafiken. Därför kommer vi inte kunna göra någon drastisk förändring på någon verksamhet, säger han.

”Anpassa kostymen”

Svahn kallar Örebro länsteater framgångsrik och beskriver den som en teater som erbjudit både unga och vuxna kvalitativa kulturupplevelser.

– Vi har all anledning av att vara stolta över teatern. Men räcker inte pengarna till får man anpassa kostymen efter de resurser som finns till förfogande, säger han.

Beslutet att varsla personal på teaterna har fattats av teaterns företagsledning och styrelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varsel på Länsteatern

Mer i ämnet