Anki Sandberg, ordförande Attention

Attentions ordförande: ”Modigt att de går ut och berättar”

Publicerad

Hon har varit ordförande för intresseorganisationen Attention i många år men sällan läst debattartiklar där personal på BUP beskriver problemen med långa vårdköer.

– Det är modigt och de tar sitt professionella ansvar, säger Anki Sandberg. Hon har ofta kontakt med familjer som drabbats av långa väntetider med kraschad skolgång och utsatthet som följd.

En lång rad medarbetare på Bup länsmottagningen i Örebro beskriver både långa väntetider och resursbrist att hjälpa barn med svår problematik på ett adekvat sätt.

– Det är väldigt oroande läsning, säger Anki Sandberg.

Köerna till BUP

Punktinsatser är inte lösningen

Just långa köer till BUP är ett återkommande problem. Anki Sandberg är tydlig med att punktinsatser som att till exempel låta en privat vårdgivare beta av köerna inte är effektivt på lång sikt.

– Det här är ett systemfel. Alla aktörer med barnuppdrag måste samverka och jobba långsiktigt med att fånga upp barn och unga med psykisk ohälsa och funktionsnedsättningar, säger hon.

De långa köerna kan leda till att barnets mående utvecklas väldigt negativt menar hon.

– Det kan handla om barn som ofta får utbrott och som har svårt med kamratrelationer, då måste man få hjälp i ett tidigt skede, säger Anki Sandberg.

Tidiga insatser

Föräldrar vittnar om hur deras barns skolgång kraschar och en utsatthet för hela familjen. Därför menar hon att det måste sättas in insatser i väntan på vård inom specialistvården, till exempel från elevhälsan eller socialtjänsten.

– Vården borde också prioritera i köerna så att barnen som mår sämst får specialistvård tidigare, det görs på en del håll idag, säger Anki Sandberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Köerna till BUP

Mer i ämnet