Foto: TT Bild

Barn styrs av kriminella – hanterar knark och vapen

Uppdaterad
Publicerad

Det inte ovanligt att kriminella använder sig av unga för att själva slippa hantera vapen och narkotika. Nu säger polisen att vissa av dessa barn är så unga som tolv år. – Det är tyvärr inte en ny trend. Men det har blivit mer markant, säger Annika Laestadius på polisen.

Vapen- och narkotikahantering – det är några av aktiviteterna polisen säger att vissa barn, ibland så unga som tolv år ägnar sig åt i Örebros västra stadsdelar.

– Det är ett problem att man redan i den åldern ser upp till fel individer och då har vi ett samhällsproblem. Alla som möter den här kategorin killar och tjejer måste jobba med det här, säger Annika Laestadius, chef för polisområde Örebro.

Oro i västra Örebro

Levererar narkotika

Enligt polisens Annika Laestadius är det äldre, kriminella i området som styr och som ibland får yngre att delta i de kriminella gärningarna.

– De som är kända av oss inom polisen beblandar sig inte gärna själva med narkotika eller vapen, framför allt för att vi inte ska kunna binda dem till brott. Då använder de sig av yngre förmågor som av fel anledning ser upp till de här killarna. Det kan handla om att leverera narkotika exempelvis, säger hon.

Är det här en ny trend?

– Nej, tyvärr är det inte en ny trend. Däremot har det blivit mer markant och det är något som vi ser i hela Sverige, säger Annika Laestadius.

Inte full kontroll

Hur bra koll har ni på vilka det är som står för oroligheterna?

– Jag kan inte säga att vi har full kontroll, för då ljuger jag. Men vi har en uppfattning om vilka som styr och vilka man försöker rekrytera. Genom den informationen jobbar vi tillsammans med kommunen och andra myndigheter för att se till att man inte rekryterar fler killar och tjejer till den kriminella banan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oro i västra Örebro

Mer i ämnet