Foto: SVT

Majbrasan vid Örebro slott riskerar att ställas in

Publicerad

Örebro slott lockar varje år tusentals valborgsfirare som samlas för att se elden tändas. I år kan firandet bli utan huvudnumret – elden.

Extrem torka och värme kan sätta stopp för den traditionella valborgsmässoelden vid Örebro slott.

– Vi har diskuterat det under dagen, säger Mikael Detlofson på Örebro Universitet som arrangerar firandet. I nuläget är det inte klart om vi kommer att tända på eller inte.

Besked på måndag

Brasan tänds på en flotte i Svartån vilket man kan tycka minimerar risken för spridning – men en brasa kan också skicka iväg sotflagor lång väg och var de landar vet ingen.

– Just nu avvaktar vi besked från brandmyndigheten och kommer att fatta ett beslut på måndag om brasan ska tändas eller inte, säger Mikael Detlofson.

– Antingen kan man tänka att vi inte ska tända en brasa om ingen annan gör det, eller så kan man tänka att om det ska tändas en brasa så är det vid slottet.

Firandet blir av

Däremot understryker han att örebroarna kommer att bjudas på ett högtidligt firande vid slottet – även om det blir utan eld.

– Det blir musik och körsång och tal av Örebro Universitets rektor Johan Schnürer, precis som planerat. Självklart är det tråkigt om det inte blir någon brasa men då får vi köra utan.

På flera andra håll i länet flaggar man också för att det inte kommer att tändas några brasor. I bostadsområdet Rynninge säger ansvarige nej och i Skyllberg utanför Askersund diskuterar man att låta bli med tanke på de riskabla väderförhållandena.

Även där kommer man att bjuda på ett firande utan att tända eldar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Torkan 2019 Örebro län

Mer i ämnet