Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Peter Eriksson är inte beredd att riskera säkerheten för en majbrasa – med tanke på torkan och spridningsrisken. Foto: SVT

Här kommer ingen eld att tändas i Valborg

Publicerad

Boende i Rynninge kommer att få fira valborg utan brasa – anledningen är det extremt torra vädret.
– Jag tror att det finns stor förståelse för att vi inte tänder någon brasa, säger arrangören Peter Eriksson. Alla vet vad som gäller.

I bostadsområdet Rynninge har det ända sedan Peter Eriksson var liten på 60-talet varit majbrasa på samma ställe.

Nuförtiden är det han som är ansvarig för att elden tänds och hanteras på ett säkert sätt från den första flamman till den sista glöden. Och med tanke på väderförhållandena med extrem värme och torka så kommer han inte att sätta fyr på rishögen.

– Som det ser ut idag kommer vi inte att tända, på grund av vädret och det torra gräset, säger han och pekar ut över allmänningen.

Vet inte var sotflagor tar vägen

Egnahemsföreningen i Rynninge är annars väl utrustad när det gäller släckningsutrustning och har varje år gott om brandslangar och vatten framdraget.

– Det som brinner här i närheten kan vi släcka, menar Peter Eriksson, men det som färdas hundra meter härifrån kan vi ju inte ansvara för. Sotflagor och glödrester vet man ju inte riktigt var de tar vägen.

Firande blir det ändå

Det är inte första gången man varit tvungen att ställa in eldandet.

– För två år sedan var vinden så kraftig att vi valde att inte tända någon eld.

Men varken då eller nu ställer man in firandet.

– Det kommer att bli kul och stämningsfullt med vårtal, chokladhjul och lotteri, säger han. Jag tror att det finns stor förståelse för att vi inte tänder någon brasa – alla vet vad som gäller.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Torkan 2019 Örebro län

Mer i ämnet